ISSN : 2146-3123
E-ISSN : 2146-3131

The Measurement of Temporomandibular Joint Mobility With an Inclinometer
Ali Yılmaz 1, Recep Mesut 1
1Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı, Edirne
Pages : 27-31

Abstract

Amaç: Çalışmamızda, dijital elektronik inklinometre kullanarak, normal kişilerde temporomandibüler eklemin hareket açıklığı (ROM) değerlerinin belirlenmesi ve bu eklem için ölçümlerde bir yöntem geliştirilmesi amaçlandı.

Çalışma Planı: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okuyan sağlıklı 30 erkek öğrenci (ort. yaş 20.5) gönüllü olarak deneye katıldı. Son derece hassas ve hastalara kolay uygulanabilen bir alet olan elektronik dijital inklinometre ile temporomandibüler eklemin maksimum açılma, sağ-sol ekskursiyon ve protraksiyon dereceleri belirlendi. Ölçümler günün aynı saatinde, aynı kişi tarafından üç kez yapıldı ve bulunan değerlerin ortalaması hesaplandı. Yöntem belirlemeyi amaçlayan bir önçalışma olduğu için yaş ve cinsiyet farkları dikkate alınmadı.

Bulgular: Ölçümler sonucunda ortalama değerler olarak, ağzın maksimum açılması 31.5º, sağ ekskursiyon 5.0º, sol ekskursiyon 5.2º ve protraksiyon 13.9º bulundu.

Sonuç: Literatür taramasında inklinometre ile açısal değerleri ölçen benzer bir çalışmaya rastlanmadı. Bulunan değerlerin ilgili tıp dalları tarafından, temporomandibüler eklem hastalıklarının tanı ve tedavi sürecinde objektif ölçüt olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Keywords : Biyomekanik; hareket açıklığı, artiküler; referans değeri; temporomandibüler eklem/anatomi ve histoloji/ fizyoloji
Viewed : 2238
Downloaded : 559